Dremel 3D20 Idea Builder stuck at "0%" and "printing"

Even when the printer is powered on, and sitting in the menu screen, 3DPrinterOS claims that the printer is printing and gives me error 77.

Annotation%202019-10-23%20190448

I’ve updated both the printer and client to the latest firmware, with no success. In fact, I’m pretty sure that it was working before I updated the printer to the newest firmware. Unfortunately, I’m unable to find older firmware files in an attempt to downgrade.

1 Like

Could you please Report Problem through 3DPrinterOS Client with verbose mode enabled? That way the logs will be sent to the developers and they can take a look at it.

Hi Oscar - I have had the same problem with the 3D20, and in fact when it is upgraded to the latest firmware (20180611) it no longer works at all. I have found that the only firmware in my particular unit that works is Version 1.3_21050414, and have reverted to that version. Is there anything I can do to help you track this down? I previously sent in 2 log reports as you had requested but have not seen a response.

Many thanks,

Joel Goldwein

1 Like

I’m having the same issue with my 3D40 and have since sent the error report

Hello. We was able to repeat that problem on Dremel 3D45 after firmware upgrade. We have prepared fix and it is on testing stage.

It will be great if someone who have Dremel 3D40 and Dremel 3D20 will report a problem (using 3DPrinterOS Client’s web interface) with VERBOSE mode ENABLED. Here is little guide to do it:

  1. enter 127.0.0.1:8008 in the browser (or RPI’s IP)
  2. click the “settings” button
  3. click “Edit settings file”
  4. scroll down to the third from last paragraph and enable verbose mode by changing false to true (from ‘“verbose”: false,’ to ‘“verbose”: true,’)
  5. Press “Save” button, and then Quit and Confirm to exit client. After exit you need to restart client again (new setting will be applied only after restart)
  6. Then repeat the printing problem you have and click the report problem if the error occurs

It will helps us a lot to be sure that problem, as we can see on 3D45 is same for 3D20 and 3D40.

1 Like

Hello. We have released 6.2.2 version of 3DPrinterOS client with fixes for new Dremel’s firmware. Fixes were tested with Dremel 3D45. Please let us know if they work properly with 3D20 and 3D40

Just updated to 6.2.2 and still have connection errors with 3D20 and latest v1.5 firmware

Hello. Could you report problem with verbose mode enabled (like it was described on 6 Feb in this topic Dremel 3D20 Idea Builder stuck at "0%" and "printing")?

Hi, new problem report submitted.

Thank you,

Hello. Thank you. We have checked logs you sent. It is rather strange but printer didn’t respond on M27 gcode at all (we are waiting for response but no result). It looks like a printer’s firmware bug. What other software you are using to print with USB on printer? Could you try to print with DigiLab default software (https://digilab.dremel.com/3D-software ; for ex Dremel DigiLab 3D Slicer). Please use USB for connection and check that you can are getting printing progress with that software.

I can use Simplify3D with direct USB connection. Here is the terminal output from Simplify3D:

Attempting connection at 10889/34953/00000000050C…
SENT: M601 S0
READ: CMD M601 Received.
READ: Control Success.
READ: ok
Connected to machine!
SENT: M115
READ: CMD M115 Received.
READ: Machine Type: dremel 3d idea builder
READ: Machine Name: DREMEL
READ: Firmware: v1.5 20180611
READ: SN: 3b0057-34335114-32393232
READ: X: 230 Y: 150 Z: 140
READ: Tool Count: 1
READ: ok
SENT: M108 T0
READ: CMD M108 Received.
READ: ok
SENT: M105
READ: CMD M105 Received.
READ: T0:30 /0 B:0 /0
READ: ok
SENT: M119
READ: CMD M119 Received.
READ: Endstop: X-max: 1 Y-max: 1 Z-min: 1
READ: MachineStatus: READY
READ: MoveMode: READY
READ: ok
SENT: M105
READ: CMD M105 Received.
READ: T0:30 /0 B:0 /0
READ: ok
SENT: M119
READ: CMD M119 Received.
READ: Endstop: X-max: 1 Y-max: 1 Z-min: 1
READ: MachineStatus: READY
READ: MoveMode: READY
READ: ok
SENT: M105
READ: CMD M105 Received.
READ: T0:30 /0 B:0 /0
READ: ok
SENT: M119
READ: CMD M119 Received.
READ: Endstop: X-max: 1 Y-max: 1 Z-min: 1
READ: MachineStatus: READY
READ: MoveMode: READY
READ: ok
SENT: M105
READ: CMD M105 Received.
READ: T0:30 /0 B:0 /0
READ: ok
SENT: M119
READ: CMD M119 Received.
READ: Endstop: X-max: 1 Y-max: 1 Z-min: 1
READ: MachineStatus: READY
READ: MoveMode: READY
READ: ok
SENT: M105
READ: CMD M105 Received.
READ: T0:30 /0 B:0 /0
READ: ok
SENT: M119
READ: CMD M119 Received.
READ: Endstop: X-max: 1 Y-max: 1 Z-min: 1
READ: MachineStatus: READY
READ: MoveMode: READY
READ: ok
SENT: M105
READ: CMD M105 Received.
READ: T0:30 /0 B:0 /0
READ: ok
SENT: M119
READ: CMD M119 Received.
READ: Endstop: X-max: 1 Y-max: 1 Z-min: 1
READ: MachineStatus: READY
READ: MoveMode: READY
READ: ok
SENT: G28 X0 Y0 Z0
READ: CMD G28 Received.
READ: ok
SENT: M105
READ: CMD M105 Received.
READ: T0:30 /0 B:0 /0
READ: ok
SENT: M119
READ: CMD M119 Received.
READ: Endstop: X-max: 1 Y-max: 1 Z-min: 0
READ: MachineStatus: READY
READ: MoveMode: HOMING
READ: ok
SENT: M105
READ: CMD M105 Received.
READ: T0:30 /0 B:0 /0
READ: ok
SENT: M119
READ: CMD M119 Received.
READ: Endstop: X-max: 1 Y-max: 1 Z-min: 0
READ: MachineStatus: READY
READ: MoveMode: HOMING
READ: ok
SENT: M105
READ: CMD M105 Received.
READ: T0:30 /0 B:0 /0
READ: ok
SENT: M119
READ: CMD M119 Received.
READ: Endstop: X-max: 1 Y-max: 1 Z-min: 1
READ: MachineStatus: READY
READ: MoveMode: READY
READ: ok
SENT: M105
READ: CMD M105 Received.
READ: T0:30 /0 B:0 /0
READ: ok
SENT: M119
READ: CMD M119 Received.
READ: Endstop: X-max: 1 Y-max: 1 Z-min: 1
READ: MachineStatus: READY
READ: MoveMode: READY
READ: ok
SENT: M602
READ: CMD M602 Received.
READ: Control Release.
READ: ok
Disconnected.

Yes, but they are not using M27 gcode. Could you try to start some small printing using Simplify (I am not sure if they can print with dremel)? And check that you will be able to see progress of printing

Looks like M27 works while printing directly from Simplfy3D over USB.

SENT: M119
READ: CMD M119 Received.
READ: Endstop: X-max: 0 Y-max: 0 Z-min: 0
READ: MachineStatus: BUILDING_FROM_SD
READ: MoveMode: PAUSED
READ: ok
SENT: M27
READ: CMD M27 Received.
READ: SD printing byte 10829/57711
READ: ok
SENT: M105
READ: CMD M105 Received.
READ: T0:227 /230 B:0 /0
READ: ok
SENT: M119
READ: CMD M119 Received.
READ: Endstop: X-max: 0 Y-max: 0 Z-min: 0
READ: MachineStatus: BUILDING_FROM_SD
READ: MoveMode: PAUSED
READ: ok
SENT: M27
READ: CMD M27 Received.
READ: SD printing byte 10829/57711
READ: ok
SENT: M105
READ: CMD M105 Received.
READ: T0:227 /230 B:0 /0
READ: ok
SENT: M119
READ: CMD M119 Received.
READ: Endstop: X-max: 0 Y-max: 0 Z-min: 0
READ: MachineStatus: BUILDING_FROM_SD
READ: MoveMode: PAUSED
READ: ok
SENT: M27
READ: CMD M27 Received.
READ: SD printing byte 10829/57711
READ: ok
SENT: M105
READ: CMD M105 Received.
READ: T0:227 /0 B:0 /0
READ: ok
SENT: M119
READ: CMD M119 Received.
READ: Endstop: X-max: 0 Y-max: 0 Z-min: 0
READ: MachineStatus: READY
READ: MoveMode: READY
READ: ok
SENT: M27
READ: CMD M27 Received.
Disconnected.